ע"פ ההלכה היהודית אורתודוכסית נהוג שלא לקיים חתונה בספירת העומר, יחד עם זאת אנחנו מוזמנים מדי פעם לחתונות שדווקא כן מתקיימות בתקופה שבין פסח לשבועות. מהי ספירת העומר, האם ומתי מותר לערוך חופה בתקופה זו ועוד תשובות שיעשו לכם סדר בבלאגן.
Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net
מהי ספירת העומר?
זוהי ספירת 49 הימים שבין חג הפסח וחג השבועות. הספירה מתחילה מיום "הקרבת קורבן העומר" שחל ביום השני של חג הפסח, במשך 7 שבועות, עד לחג השבועות הנחגג ביום ה-50. לספירה זו ישנן מספר משמעויות, 2 מהמרכזיות הן:
משמעת דתית: ההכנה שבין גאולת הגוף שחלה ביציאת מצרים לבין גאולת הנפש שחלה בחג מתן תרה הלא הוא שבועות, או משמעות חקלאית: המתנה בין קציר השעורה (ממנו מקריבים את קורבן העומר) לבין קציר החיטה החל בשבועות.
על פניו נראה שאין סיבה שלא לקיים חתונה בספירת העומר, אלא שבדיוק בתקופה זו מצאו את מותם 24 אלף התלמידים של רבי עקיבא במגפה והייתה סכנה ממשית לעתיד להמשך קיומה של התורה. על כן נהוג בתקופה זו לנהוג מנהגי אבלות שינהם איסור על קיום חתונה.
אז מתי אסור להתחתן?
ע"פ ההלכה האורתודוכסית, ההלכה על פיה פועלת הרבנות הראשית, חל איסור קיום חתונות בתקופת ספירת העומר, אולם יש שוני בין המנהגים בעדות השונות. ההלכה אגב נקבעת ע"פ מוצאו של החתן.
לצורך הנוחות אציין את התאריכים העבריים בם אסור/מותר לקיים חופות (מכיוון שבכל שנה התאריכים הלועזיים משתנים):
באופן גורף אין עריכת חופות מי"ד בניסן ועד כ"ט באייר, פרט לתאריכים הבאים:
בני עדות אשכנז:
יכולים לערוך חופות בימי ראש חודש- כ"ט ניסן (החל מהשעה 20.00), ל' בניסן כל היום, א' באייר (עד השעה 19.00).
יכולים לערוך חופה בל"ג בעומר בלבד, בי"ח באייר (עד השעה 19.00) ולאחר מכן רק אחרי תום ספירת העומר כ"ט באייר (החל מ20.00 בערב).
בני עדות המזרח:
לא יכולים לקיים חופה בראש חודש ובל"ג בעומר אלא החל מיום אחרי ל"ג, י"ט באייר (החל מהשעה 20.00) ואילך.
Image courtesy of photostock, / FreeDigitalPhotos.net
בכל אופן וללא שום קשר לעדה אליה אתם שייכים, אני ממליצה בחום לשאול לגבי התאריך הספציפי הן את הרבנות בה פתחתם תיק והן את הרב המחתן. מניסיון אישי הזהרו מבעלי אולמות, הם לא תמיד בקיאים בתאריכים האסורים/מותרים לחיתון ובזמנו כשהתחתנו הטעו אותנו לגבי התאריך (שמותר לערוך בו חופות לאשכנזים אבל לא למזרחים!).
אז איך זה שבכל זאת יש חתונות בספירת העומר?
מדובר על חתונות ללא ציויון דתי אורתודוכסי שנערכות ע"י רבנים רפורמיים או עורכי טקסים חילוניים. החתונות האלה לא מוכרות ברבנות ולכן ניתן לקיימן בכל תאריך שבו מעוניין הזוג.
בעבר חתונות בספירת העומר היו נחשבות למאוד אטרקטיביות מבחינת מחירי גני האירועים והספקים השונים, בגלל שלא מתקיימים בתקופה זאת הרבה אירועים. שילוב של מזג אוויר נהדר, מחירים נוחים וההחלטה של זוגות רבים שלא להינשא מטעם הרבנות הארותודוכסית הביאה לעלייה קלה במחירים והאטרקטיביות של חתונה בספירת העומר מבחינה כלכלית פחות משמעותית כיום, אך עדין קיימת.
Image courtesy of artur84 / FreeDigitalPhotos.net
אופציה נוספת שזוגות בוחרים בה היא לערוך חתונה דתית אורתודכסית בטקס צנוע, שלא בספירת העומר ואילו את מסיבת החתונה לקיים בספירת העומר ולהנות מההטבות הכלכליות שמקבלים מכך. במקרה כזה, אם אתם מעוניינים בגן אירועים ספציפי, כדאי לברר מבעוד מועד האם הוא מקיים חתונות בספירת העומר, כי חלק מגני האירועים מנצלים את התקופה הזו לשיפוצים והתרעננות ולא מקיימים אירועים.
מבחינה כלכלית זה באמת יתרון, אם לבני הזוג לא משנה שלחתונה לא יהיה תוקף דתי זה חסכון נהדר. אבל זו לא הדרך היחידה לחסוך, אפשר גם להתחתן בחורף, לסגור חבילות ספקים דרך חברות כמו איזיווד (מקבלים הנחה משמעותית) או בתחילת השבוע במקום בסופו…
זה פתרון טוב למי שלא רוצה להתחתן בחורף… תחשבי איזה חיסכון זה לעשות חתונה בספירת העומר עם חבילת ספקים ובתחילת השבוע :)?