לא כולנו נולדנו אסרטיביים ובעלי יכולות מיקוח במידה שווה ולכן לא כולם יודעים איך מתמקחים עם ספקים. יש אנשים שאוהבים להתמקח ולהתווכח ויש אנשים שהמחשבה על מיקוח אל מול אדם אחר, עושה להם צמרמורת. בכנות אומר שאני לא אדם שיודע להתמקח בצורה אגרסיבית אבל למדתי להתמודד עם הסוגיה בצורה שנעימה לי ונעימה לאדם שמולי וזה מאוד מקל על חיי.

כשאתם נכנסים אל עולם החתונות, אתם נכנסים לעולם גדול, לעיתים מרתיע, מלא בספקים ונותני שירות מתחומים שונים. עיסוק בלתי נמנע בכסף ובהתחשבנויות כלכליות מביא עימו לא פעם לרצון הטבעי שלנו "לא לצאת פראיירים". חשוב להבין כבר מעכשיו שהתחום כולו רווי מיקוחים וכמעט אף ספק אינו מציג באופן גלוי וישיר את מחיר המינימום שהוא מוכן לתת לכם וכמעט תמיד יש עוד קצת מקום למיקוח ושיפור התנאים שאתם מקבלים.

מיקוח עם ספקים

Image courtesy of kibsri / FreeDigitalPhotos.net

 

אז איך מתמקחים עם ספקים?

המונח מיקוח לא אומר שתצטרכו להיות אגרסיביים, חצופים, צעקניים ודעתניים. אפשר להתמקח ברוח טובה, בצורה נעימה שתהיה בריאה לשני הצדדים ותניב את התוצאה המקסימלית. מהי התוצאה המקסימלית? אתם שואלים- עמידה בתנאים שהגדרתם לעצמכם מצד אחד, אך גם כזו שעומדת גם בדרישות נותן השירות מצד שני.

מגדירים יעדים

אחרי שתכננתם לפרטים את תקציב החתונה שלכם (רוצים לדעת איך מתכננים תקציב? בקרו בקישור הנ"ל). אתם יכולים לגזור מכך את נתח הכסף שאתם רוצים להקדיש לכל מרכיב בחתונה וכתוצאה מכך להגדיר את התנאים המתאימים לכם. אלו הם היעדים אליהם אתם רוצים להתכוונן והם אלה שיספקו אתכם.

ספקים

Image courtesy of Vaximilian / FreeDigitalPhotos.net

 

השמים הם לא הגבול

לכל ספק ונותן שירות יש סטנדרטים ותמורות משתנות ובדרך כלל בשל כל יש גם הבדלים שתשלומים שהם גובים. תשתדלו מראש להתכוונן לנותני שירות שנמצאים בסקלת המחירים שלכם. אין טעם ללכת לאולם שגובה 400 ש"ח למנה, אם התקציב שהגדרתם הוא 250 ש"ח. בוא נהיה מציאותיים, אף אחד לא יסכים להתגמש אתכם ב150 ש"ח למנה. המחירים גמישים כתלות בביקוש, עונה ויום בשבוע, אבל יש גבול לכל תעלול וחבל על הזמן שלכם ושל הספק אם מראש ידוע לכם שיש פער עצום בין הרצוי למצוי.

היכן שווה להתמקח ועד כמה?

המיקוח יניב פירות רציניים יותר כאשר מדובר בעלויות גבוהות יותר כגון אולם או קייטרינג. מול ספקים קטנים כגון מעצב שיער או מאפר יכולות המיקוח יורדות מכיוון שהורדה של 100 ש"ח מהעלות מהווה רווח גבוה יחסית של הספק. שיטת המיקוח שכן עשויה להצליח גם עם ספקים קטנים היא הגדרת תקציב מראש לבעל המקצוע תוך השאלה "מה אתה יכול לספק לי בתקציב הזה?". למען האמת זו שיטה מוצלחת גם באולמות- אתם מציגים את התקציב שעומד לרשותכם ובודקים האם וכיצד אפשר ללכת לקראתכם. חשוב שתדעו שלא בכל מקום ניתן להתמקח על העלויות בקלות, יש מקומות שמאוד נוקשים עם המחירים שלהם. זה לא אומר שאי אפשר לנסות להתמקח אבל הכיוון יהיה יותר לכיוון תוספות של "פינוקים" כגון עמדת מזון נוספת, שדרוג העיצוב, בר מתוקים וכו'.

רגע, אז איך בעצם מתמקחים?

ראשית מגיעים אל הספק ושומעים מה שיש לו להציע עבורכם. באופן עדין ובכנות אפשר לומר שהתקציב שלכם עומד על X עבור המטרה הזו- מומלץ שהסכום X שאתם מציינים בהתחלה יהיה נמוך יותר ממחיר המטרה שלכם. בהצגת התקציב שעומד לרשותכם אתם שואלים את הספק מה הוא יכול להציע עבור מחיר זה ואחרי התגמשות מצדכם ומצידו, יש סיכוי גדול יותר שאכן תעמדו במחיר היעד שלכם. חשוב לציין כי בתחום האולמות, לא תמיד ההתגמשות תקרה בפגישה הראשונה ויתכן וכדי להתגמש במחיר, תצטרכו לשוב ולומר בפירוש שאהבתם את המקום אבל המחיר פחות מתאים לכם. אל תרגישו בשום פנים ואופן רע עם הבקשה שלכם, היא טבעית ולגיטימית.

פוקר פייס

פרמטר חשוב במיקוח הוא לשמור על פוקר פייס ולא לחשוף חולשות בפני הספק. אם התאהבתם במקום, אם אתם לחוצים על תאריך או אם יש לכם נקודת חולשה אחרת- השתדלו מאוד להסתיר אותה, אחרת הספק עשוי להרגיש שאתם "בכיס שלו" והגמישות שלו תקטן משמעותית.

איך מתמקחים

Image courtesy of Boians Cho Joo Young/ FreeDigitalPhotos.net

 

לא משאירים את הספק עם המכנסיים למטה

העצה הזו טובה בעיקר למי שקצת יותר אגרסיבי במיקוח, אך גם במיקוח עדין זכרו ששני הצדדים רוצים להישאר מרוצים מההתקשרות. אתם רוצים מחיר טוב תמורת שירות טוב, הספק רוצה לתת שירות טוב עבור רווח מספק עבורו. ספק מרוצה יתן שירות טוב יותר, ישקיע יותר וייתן לכם תמורה טובה יותר.

מיקוח

Image courtesy of zirconicusso / FreeDigitalPhotos.net